Glasanje o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona pokazalo kako će izgledati nova većina u Skupštini TK

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona razmatrali su danas Inicijativu za smjenu aktuelne Vlade sastavljenu uglavnom od premijera i ministara iz PDA, a koju je potpisalo 15 skupštinskih zastupnika.Nakon glasanja o uvrštavanju na dnevni red ova Inicijativa nije dobila potrebnu skupštinsku većinu jer su za istu glasali poslanici SDA, DF-a, i Stranke za BiH,

Tako su aktuelnu PDA Vladu i ovaj put spasili poslanici iz SDP-a koji su bili susdržani bađ kao i poslanici SBB-a te Naše stranke.

– Iskristalisana je nova parlamentarna većina, a uz PDA tu su, SDP, Naša stranka, kao i SBB – rekao je Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a.

On ističe da je glasanje u Skupštini TK sve jasno pokazalo.

– Jasno je definisana i opozicija. To je ono što mi vidimo za sada. SDP treba da prestane dazavuira javnost, da naprave koalciju sa PDA, jer moraju imati odgovornost prema građanima – zaključio je Mešalić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić odgovorio je na kritike iz DF-a i SDA o tome da je njegova partija ušla u koaliciju s PDA, odbivši da podrži smjenu Vlade TK. On je rekao da SDP i dalje ostaje na stanovištu formiranja manjinske vlade.

– Prije nešto više od godina dana, kada je još neformirani PDA, smijenio Vladu SDA, mi smo tada bili suzdržani jer smo smatrali da se ne trebamo miješati u njihove obračune. Danas je identična situacija, samo su uloge zamijenjene, naravno da smo i danas bili suzdržani. Ono što nam treba je nova parlamentarna većina i Vlada će automatski biti smijenjena – kaže Hadžić.

aktuelno.ba/faktor.ba

Komentari

Komentara