Gdje su danas osobe s poteškoćama u razvoju i ko se o njima brine?

Osobe s poteškoćama, puni sreće i ponosa, jučer su trebali šetati ulicama Tuzle, takav je bio predviđen program ptvaranja petog jubilarnog Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade “PARALLEL”. Prve medalje već bi bile podijeljene. Ali, desio se COVID – 19 i još jednom pokazao pravu sliku našeg društva.

O njima ni riječi. Prepušteni sebi, u milost i nemilost ovoj pošasti, a baš kao nikad do sada, morala bi im se posvetiti pažnja. I njima i njihovim roditeljima.

Ova pošast pokazala je sve manjkavosti ovog sistema. I roditelji i osobe sa poteškoćama su prepušteni sebi, a da za to nisu spremni. Šta raditi, kako i koliko?! Sve su to pitanja koja postavljaju roditelji / staratelji zatvoreni u četiri zida sa svojom djecom.

COVID-19 je donio stanje u kome vidimo da društvena odgovornost manjka, ali ne znači da ne možemo krenuti od sebe pa biti samim time bolji ljudi. I dalje postoje osobe s poteškoćama u razvoju, i dalje postoje djeca kojoj treba više skrbi. Pogledajte svoje bližnje, učinite prve korake od sebe kako bi nakon svega ovoga psihički, duševno i društveno izašli kao bolji ljudi.

Tek poneki entuzijasta ili manja grupa entuzijasta pozove i interesuje se o njima, te ponudi  pomoć. Naši drugovi ne trebaju milost. Oni trebaju podršku. Potrebno im ne, ni više ni manje,  nego poštivanje osnovnih ljudskih prava. Njima je ugroženo pravo na život! Inkluzija kreće od nas samih. Budi drugar i pruži ruku, tvoje srce se svakim takvim potezom uveća za broj.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara