FHMZ: Meteorolozi najavili snijeg

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje postupno povećanje oblačnosti prije podne. U drugom dijelu dana pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C. U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno.

Očekuje se prelazak frontalnog poremećaja koji dolazi sa zapada, što će uvjetovati padavine i pad temperature zraka u cijeloj zemlji. U nizinama ispočetka kiša, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana uslijed opadanja temperature zraka i u nizinama će kiša prijeći u susnježicu i snijeg i to u zapadnim, središnjim i istočnim područjima.

Očekivana visina novog snijega je od pet do 15 centimetara, na planinama i do 30 centimetara.

U ponedjeljak će biti vjetrovito. Ispočetka jugo, a s prolaskom fronta vjetar mijenja smjer na sjever. Najtopliji dio dana u jutarnjim satima. Očekivana temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. S dolaskom padavina temperatura u opadanju.

U utorak u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Očekuje se slab snijeg u središnjim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno vedro. Oblačno na sjeveru Hercegovine na vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje do 9°C.

U srijedu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Od večernjih sati i tokom noći na četvrtak prognozira se snijeg ili susnježica, u sjevernim područjima i kiša. U Hercegovini većinom pretežno vedro. Oblačno na sjeveru Hercegovine gdje se tokom noći na četvrtak očekuje susnježica ili snijeg. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Vjetar u većem dijelu Bosne umjeren sjevernog smjera. Jak vjetar u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 4 do 7°C. U četvrtak u većem dijelu zemlje oblačno. Umjerena naoblaka na jugu. U Bosni slab snijeg ili susnježica. U sjevernim područjima slaba kiša. Bez padavina u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara