Farme klikova: Velike internet prevare

Kada je tajlandska policija upala u zakupljenu kuću u blizini kambodžanske granice, pronašla je improvizovanu metalnu platformu, opremljenu sa 500 pametnih telefona, takozvanu farmu klikova, koju su vodili Vang Dong, Niu Bang i Ni Venjin.

Ovom prilikom policija je, kako izvještava Bangkok Post, zaplijenila gotovo 350.000 SIM kartica, 21 čitač SIM kartica i devet računara, prenosi list Danas.

Ove tajne operacije u kojoj pojedinci lažno stupaju u interakciju sa web lokacijom kako bi podigli status klijentovog sajta, proizvoda ili usluge, pokazuju da značajan dio internet saobraćaja nije stvaran.

“Farme klikova”, koje se obično nalaze u zemljama u razvoju zbog jeftine radne snage, postoje širom Azije, dok je najveći broj smješten u Kini, Indiji, Nepalu i na Tajlandu.

Radnici su plaćeni, u prosjeku, jedan američki dolar za 1.000 zapraćenih osoba, dok ova usluga klijenta košta 12,95 dolara kada je u pitanju Instagram, odnosno 9 dolara za isti broj kupljenih pratilaca na SoundCloudu.

Hiljade i hiljade mobilnih telefona, koje kontrolišu ovi radnici, bez prestanka krstare internetom i stvaraju lažnu popularnost u službi velikih brendova.

Kako veliki broj potrošača povjerenje nekom proizvodu ili osobi poklanja na osnovu lajkova ili pratilaca, brendovi, administratori stranica na društvenim mrežama ili vlasnici pojedinih profila često pribjegavaju strategiji izgradnje velike lažne popularnosti.

Jedna od najvećih “farmi” otkrivena je 2017. godine kada je objavljen snimak takvog preduzeća na Twitter nalogu English Russia. Kako navodi nepoznati Rus, zaposleni su mu rekli da, sem izloženih, posjeduju još preko 10.000 mobilnih telefona koji obavljaju isti posao.

U navodnom cjenovniku, koji je otkriven 2015. godine, na jednoj kineskoj “farmi klikova”, za omasovljavanje skinutih aplikacije na Google prodavnici, klijent treba da izdvoji 11.200 dolara ukoliko želi da zauzme neko od prvih 10 mjesta na listi besplatnih aplikacija. Da bi aplikacija ostala na tom mjestu, potrebno je da izdvoji dodatnih 65.000 dolara svake sedmice.

Na najpopularnijem kineskom sajtu, Taobao, koji se bavi ovom vrstom manipulacije, mogu se naći brojne slične usluge.

“Farme klikova” uspijevaju već godinama da razbiju kodove neke od najjačih kompanija, poput Google prodavnice, Amazona, Facebooka, Twittera i Instagrama.

Provajderi “Plati-po-kliku”, uključujući Google, Yahoo i MSN, uložili su značajne napore u borbi protiv prevara klikova. Kako se lažni pregledi koje stvaraju ova preduzeća razlikuju od onih koje potiču od robota, gdje kompjuterske programe pišu stručnjaci za softver, velike platforme koriste algoritme koji brišu naloge sa neobičnim aktivnostima, poput “lajkovanja” previše stranica u kratkom vremenskom periodu.

U jednoj “čistki” Facebooka, izbrisano je 83 miliona lažnih naloga, što čini više od šest odsto od ukupno 1,3 milijardi naloga na toj društvenoj mreži.

Biznisinfo

Komentari

Komentara