Evropsko prvenstvo EURO 2020. igrat će se u 12 gradova i država, naša selekcija u drugom jakosnom šeširu

Ove nedjelje će u Dablinu, Republika Irska, biti održan tzv. poludirigovani žrijeb grupa kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2020. godine. Tom prilikom će biti niz pravila kako se pojedine reprezentacije ne bi našle u istoj grupi, zbog problema u politički odnosima zemalja, vremenskih uvjeta, te razdaljine putovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom Izvršnog odbora Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) iz sigurnosnih razloga, radi tenzije između zemalja, u istoj grupi neće moći igrati Gibraltar i Španija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, te Srbija i Kosovo. Ukoliko se desi ”da izvlačenjem kuglica narušenim ili nepostojećim međudržavnim odnosima nacionalni timovi budu svrstani u istu grupu, posljednje izvučeni bit će prebačen u prvu raspoloživu grupu po abecednom redu”.

Brojna “teška” zimska odredišta

UEFA je uvela ograničenja i na ”zimskim mjestima” u kojima će se igrati utakmice, a mnoge zemlje su identifikovali kao ”mjesta sa visokim ili srednjim rizikom od teških zimskih uvjeta”.

”Da bi se smanjili rizici koji bi mogli negativno utjecali da se utakmice odlože ili igraju u minimalnim uvjetima, maksimalno dvije takve zemlje mogu biti uvrštene u istu grupu. Tri reprezentacije zemalja ‘teških zimskih odredišta’ ne mogu igrati u istoj grupi. Raspored utakmice u takvim država bit će diktiran kako bi što manji broj mečeva bio igran u martu i novembru”, saopćili su iz UEFA-e.

Zemlje ocijenjene kao ”teška zimska odredišta” su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

Ukoliko se desi da izvlačenjem kuglica treći nacionalni tim iz države ”teškog zimskog odredišta” bude svrstan u istu grupu, posljednje izvučeni bit će prebačen u prvu raspoloživu grupu po abecednom redu.

U istoj grupi maksimalno jedan par moći će činiti reprezentacije zemalja (pre)velike udaljenosti. Ovo pravilo prilikom žrijeba uvedeno je kako određeni timovi ne bi bili izloženi prekomjernim dalekim putovanjima.

Sa Kazahstanom u grupi moći će biti samo jedna od sljedećih reprezentacije: Andora, Engleska, Francuska, Island, Malta, Sjeverna Irska, Portugal, Republika Irska, Škotska, Španija ili Vels.

Sa Azerbajdžanom u grupi će se eventualno moći naći Island ili Portugal, odnosno sa Islandom moguće Ermenija, Kipar, Gruzija ili Izrael.

Ukoliko se desi da izvlačenjem kuglica treći nacionalni tim iz države ”prekomjernog putovanja” bude svrstan u istu grupu, posljednje izvučeni bit će prebačen u prvu raspoloživu grupu po abecednom redu.

Pet grupa sa šest timova i pet sa pet

Nakon nedavno odigranih utakmica grupne faze UFEA-ine Lige nacija poznati su jakosni šeširi prilikom žrijebanja, pa će nositelji u kvalifikacionim grupama biti: Švicarska, Portugal, Engleska, Holandija, Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska i Poljska.

U drugom šeširu su Njemačka, Bosna i Hercegovina, Island, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels i Češka Republika. U trećem su Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael. U četvrtom su Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija i Gruzija. U petom su Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Ermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldovija, Gibraltar i Farski Otoci. Šesti šešir čine Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.

Dakle, žrijebom, uz nekolicinu restrikcija, bit će određeno 10 kvalifikacionih grupa, pet sa po šest reprezentacija i pet sa pet. Po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe izborit će nastup na EURO 2020, a četiri preostala sudionika narednog šampionata Starog kontinenta bit će poznata poslije utakmica baraža u kojem će pravo učešća izboriti najbolje plasirani timovi iz Lige nacija, a koji ne uspiju kroz kvalifikacije plasirati se na EP.

Kvalifikacije za EURO 2020 počinju 21. marta 2019. godine, a utakmice posljednjeg kola bit će završene 19. novembra.

Žrijeb za baraž za EURO 2020. bit će održan 22. novembra naredne godine, a polufinalne utakmice play-offa od 26. do 28. marta 2020. Finalni susreti baraža igrat će se od 29. do 31. marta 2020. godine.

EP počinje u Rimu, završava u Londonu

EURO 2020. igrat će se u 12 gradova i država: Rimu (Italija), Londonu (Engleska), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Petersburgu (Rusija) i Glazgovu (Škotska).

Evropsko prvenstvo počet će 12. juna 2020. svečanom ceremonijom i preliminarnom utakmicom na ”Olimpicu” u Rimu (sa početkom u 21 sat), a finale će biti odigrano 12. jula na stadionu ”Wembley” u Londonu (21).

Polufinalni dueli, također, igrat će se u Londonu, 7. i 8. jula. Četvrtfinalne utakmice na rasporedu su 3. jula u St. Petersburgu i Minhenu, odnosno dan kasnije u Bakuu i Rimu.

Susreti osmine finala bit će u Londonu i Amsterdamu (27. juna), Bilbau i Budimpešti (28. juna), Kopenhagenu i Bukureštu (29. juna), te Glazgovu i Dablinu (30. juna).

Po grupama utakmice će se igrati od 12. do 24. juna: Rim, Baku (A), St. Petersburg, Kopenhaneg (B), Amsterdam, Bukurešt (C), London, Glazgov (D), Bilbao, Dablin (E) i Minhen, Budimpešta (F).

Dominacija Cristiana Ronalda

Bit će to 16. EP za fudbalere. Titulu kontinentalnog prvaka brani Portugal, osvojenu na prvenstvu igranom 2016. godine u Francuskoj.

Najviše trofeja namijenjenih prvaku Evrope imaju Njemačka i Španiji, po tri. Slijedi Francuska sa dvije zlatne medalje, dok su se po jednom na pobjedničko postolje penjali igrači reprezentacija nekadašnjih Čehoslovačke i SSSR-a, te Danske, Grčke, Italija, Holandija i Portugala.

Najbolji strijelci svih vremena na završnim turnirima EP, koji se igraju od 1960. godine, su Michael Platini (Francuska) i Cristiano Ronaldo (Portugal), sa po devet golova. Ronaldo je odigrao i najviše utakmice na EP, čak 21.

aktuelno.ba/federalna.ba/AA

Komentari

Komentara