Dženaza i kolektivni ukop identifikovanih Bošnjaka Vlasenice u subotu 20. aprila na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici

Dženaza i kolektivni ukop identifikovanih Bošnjaka Vlasenice koji su ubijeni u peridou od 1992 do 1993. godine biće klanjana i obavljena u subotu 20. aprila na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.
Dan prije dženaze, u petak 19. aprila biće organizovan ispraćaj ispred Komemorativnog centra u Tuzli, te tim povodom pozivamo sve koji su u prilici da prisustvuju ispraćaju identifikovanih tijela, koja će istog dana biti prevezena u Vlasenicu, gdje će im sutradan biti obavljena i klanjana dženaza, saopšteno je danas na press konferenciji koja je organizovana u povodu dženaze.
O stradanjima Bošnjaka Vlasenice prisutnim novinarima obratili su se Mujo Hadžiomerović, ispred Organizacionog odbora, zatim Nurdin Grahić, glavni imam MIZ Vlasenica te Mensur Ferhatović koji će na predstojećoj dženazi ukopati dva brata.
U Vlasenici je tokom agresije na BiH u periodu 1992- 1995. godine, stradalo 2500 osoba, do sada je obavljena dženaza i ukop za 1500, a još se traga za 1000 osoba. Šesnaestoj kolektivnoj dženazi, uz porodice žrtava, prisustvovat će i brojni vjerski dužnosnici, predstavnici udruženja a najavljeno je i prisustvo člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara