Djeca iz Osnovne škole Jala u Tuzli donilara igračke Kutku za djecu

World Vision BiH je u Izbjegličkom centru Salakovac uspostavio Kutak za djecu koji uspješno funkcionira već tri sedmice. Kutak je uspostavljen uz podršku UNICEF-a i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske. U centru se trenutno nalazi oko 200 migranata, od kojih je 56 djece mlađe od 16 godina. Kutak za djecu ima za cilj da pomogne djeci koja su preživjela traumu, pružajući im sigurnost i brigu koja im je prijeko potrebna. Kroz organizovane prilike za igru, druženje i učenje ova djeca će imati priliku da izraze svoje nade i strahove. Na taj način, oni mogu obnoviti svoju emocionalnu otpornost, što će im omogućiti da se bolje suoče sa svojim pozitivnim i negativnim iskustvima.

Prošle sedmice su djeca izbjeglica i migranata koja dolaze u Kutak obradovana igračkama koje su im poslali njihovi vršnjaci iz Tuzle. Dječaci i djevojčice iz Osnovne škole Jala su tokom proteklih sedmica posjetili ured World Vision-a u Tuzli gdje su sa osobljem razgovarali o potrebama djece u pokretu, nakon čega su za djecu izbjeglice donirali vlastite igračke i poslali poruke prijateljstva.

“Sretna sam jer dugo nisam imala nikakvu igračku a sada imam” rekla je šestogodišnja Hosena iz Afganistana.

Devetogodišnja Darwin iz Iraka u pokretu je više od dvije godine tokom kojih je živjela u kampovima u Turskoj, Bugarskoj i Srbiji. “Bila sam sretna kad sam dobila pismo od djece iz Tuzle. I ja sam njima nešto nacrtala”, rekla je Darwin nakon podjele igračaka i pisama u Salakovcu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara