Danska u suzama: Preminuo omiljeni princ

Cijelog života bio je nesretan jer, zbog tradicije, nije mogao postati kralj, a sve je zaprepastio prošlog ljeta izjavom kako ne želi biti pokopan pored svoje supruge, kraljice Margarete II, jer mu nikada nije željela dati titulu kralja. Princ Henrik preminuo je 13. veljače nakon što mu se upala pluća zakomplicirala

Nakon što je zbog komplikacija izazvanih upalom pluća hospitaliziran, danskiprinc Henrik preminuo je u 84. godini života.

‘Njegovo visočanstvo, princ Henrik, preminuo je u utorak 13. veljače u 23:18 mirno i spokojno u palači Fredensborg. Bio je okružen s njezinim visočanstvom, kraljicom, i njihova dva sina’, stoji u službenoj objavi s kraljevskog dvora.

Zbog očeve bolesti, u petak 9. veljače, u Dansku se hitno vratio i prestolonasljednik, princ Frederick, koji je bio na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

 

Danska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upala pluća dijagnosticirana je princu u siječnju, tijekom putovanja u Egipat, nakon čega je hitno prebačen u Kopenhagen, a pretrage su pokazale da ima tumor na lijevom plućnom krilu. Iako je biopsijom potvrđeno da je benigan, u međuvremenu je dobio infekciju te mu se stanje preko noći pogoršalo.

Tijekom 2017. godine princ je već nekoliko puta bio hospitaliziran, a u rujnu mu je dijagnosticirana i demencija.

Henrik i kraljica Margareta II vjenčali su se u lipnju 1967. godine u Kopenhagenu, a od samih početaka njihovog braka nije krio nezadovoljstvo zbog svoje titule. Naime, Henrik je smatrao da je titula princa za nekog drugog, a ne za njega, a budući da je u braku s kraljicom, očekivao je i da će on biti kralj. No, zbog tradicije, kada se muškarac oženi sa ženom iz kraljevske obitelji, dobiva tu titulu.

U kolovozu 2017. sve je zaprepastio izjavom kako ne želi, kada vrijeme dođe, biti pokopan pored svoje supruge u samo za njih dizajniranom sarkofagu, koji će biti postavljen u Roskilde katedrali u Danskoj.

‘Ako želi da budem pokopan pored nje, morat će me proglasiti kraljem. Ništa ne može promijeniti mišljenje’, rekao je za tamošnje novine.

‘Moja supruga odlučila je postati kraljicom, i ja nemam ništa protiv toga. No, kao i svaka druga osoba mora biti svjesna da kada muškarac i žena stupe u brak, oni postaju jednaki. Moja supruga nije mi pokazala ni trunku poštovanja.’

tportal.hr

Komentari

Komentara