Bosanske “čarolije”: Lijek protiv kašlja

Vjerojatno vaše mame i bake imaju vlastite recepte u koje se uzdaju kada nastupi kašalj. Bio to med i limun, ružmarin ili nešto treće, prokuhavaju u svojim loncima pripravke koje su njihove bake zvale ‘spasonosnima’.
Zapadnjaci su otišli korak dalje, pa tradicionalni bosanski pripravak protiv naporne grlobolje nazivaju ‘vještičjim pripravkom’ s ‘magičnim djelovanjem’. Portal Ozy donosi recept koji nazivaju ‘bosanskim čarobnim napitkom’ i preporučuju ga čitateljima zbog njegova nevjerojatna djelovanja, ali i ukusa, koji nekima ‘baca’ na karamelu.

Koliko god nam to smiješno zvučalo, na neke očito djeluje super moćno.
“Kada nas uhvati grlobolja i kašalj, mi Amerikanci najčešće pohitamo u ljekarne gdje nam je dostupan čitav niz odvratnih lijekova. Ako se pak razbolite u inozemstvu, čeka vas brutalna stvarnost: u mnogim državama uopće ne postoje lijekovi za prehladu. Tako je i u Bosni i Hercegovini. Ali tamo lokalcima ne trebaju naša, zapadnjačka pomagala protiv kašlja sa sastojcima koje ne mogu ni izgovoriti. Oni umjesto toga imaju – čarobarije!”, prenosi portal šaljivu priču o zapravo vrlo jednostavnome pripravku.
Radi se, naime, o mješavini mlijeka, šećera i maslaca, a pripravak navodno djeluje blagotvorno na grlo i umanjuje kašalj.
“Nas ‘zapadnjake’ oduvijek su učili da su mliječni proizvodi izričito zabranjeni kada se pati od kašlja. I ja sam to vjerovao sve dok me nije toliko izmučio da sam odlučio prihvatiti savjet svojih bosanskih kolega i pokušao njihov ‘čarobni pripravak’. Rastopi se šećer u tavi, zatim doda mlijeko i na kraju maslo. Miješa se dok se svi sastojci ne prožmu, ulije u čašu i pije vruće. Okus maslaca je neugodan, istina, i teško je napitak gutati u početku, ali lako se privikne na to.
Nakon otprilike 30 minuta napitak počinje djelovati, a ono što se dogodi nešto je najsličnije sceni iz Aliena što ćete ikada uživo vidjeti. Prsa vam se napnu, ne možete prestati kašljati i sva slina koja se skupljala počne izlaziti. Ne želite da to itko vidi, vjerujte. I preporučam da budete blizu sudopera kada djelovanje počne. Nakon što prođe bol i neugoda, primijetit ćete da lakše dišete i da je kašalj – prestao.
Ovaj se recept u Bosni prenosio s koljena na koljeno, a generacije se kunu u njegovu djelotvornost. I danas se koristi u čitavoj regiji, a piju ga svi uzrasti kako bi se riješili bakterija i virusa uzrokovanih slinom. Ne znamo samo kako je itko došao na tu ideju”, piše na portalu.
Neki liječnici se pak zgražaju nad ovim receptom, ističući kako ova kombinacija može samo uzburkati situaciju i potaknuti nekoga na nezaustavljiv kašalj.
Jedini način da shvatite odgovara li vam je da ga sami iskušate, opći je zaključak autora. On je oduševljen djelovanjem, unatoč brutalnoj reakciji koju nikako nije mogao predvidjeti. Opasne su te bosanske ‘čarolije'…

Piše PSD

 

Komentari

Komentara