BH novinari osudili napad na ekipu BHRT-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudili su napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio sinoć u Konjicu.

Tokom povratka sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega, na kombi ekipe BHRT-a nasrnula je grupa od petnaestak mladića, odjevenih u crvene majice i sa povezima preko glave, te su nanijeli teže povrede vozaču i načinili značajnu materijalnu štetu, saopštili su iz Udruženja BH novinari.

Iz Udruženja su rekli da” brutalni atak na kolege sa BHRT-a nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar”.

Dodali su da je napad na ekipu BHRT-a ujedno i posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i pravosudnih institucija.

BH novinari podsjećaju da još uvijek nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare tokom februarskih protesta u Tuzli, te pozivaju nadležne policijske i pravosudne organe HNK-a da što prije identifikuju i kazne napadače.

“Ukoliko to izostane, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija”, piše u saopštenju BH novinara.

BHRT

Komentari

Komentara